Дубенський хоспіс
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього : 1
Гостей: 1
Користувачів 0

15:18
Подуй ! Інакше захворієш !

 ЛЮБИТЕЛЯМ  ГАРЯЧИХ НАПОЇВ ТА ЇЖІ ЗАГРОЖУЮТЬ ВИРАЗКА, ВТРАТА СМАКУ І НАВІТЬ… РАК

Міжнародна група вчених вивчила взаємозв'язок між звичкою пити дуже гарячий чай і частотою виникнення раку стравоходу.

               У дослідженні брали участь жителі північного Ірану ( адже   саме там рівень захворюваності на цей вид раку – один із найвищих у світі ). Виявилося, якщо порівняти з вживанням теплого напою, гарячий чай ( близько 65-69 градусів ) збільшував ризик розвитку раку стравоходу вдвічі. А дуже гарячий чай ( 70 градусів і більше )- у вісім разів. Зважаючи на це, медики рекомендують починати пити чай не раніше як через 4 хвилини після його запарювання .

               Але відомо, що чимало людей воліють не лише пити гарячої напої, а їсти гарячі страви, не чекаючи, допоки вони трохи вистигнуть. Що ж за таких обставин відбувається в організмі ?

            За умов споживання надто гарячих їжі та рідини в організмі потерпає багато органів, починаючи від язика, закінчуючи прямою кишкою.  Річ у тому, що всі органи травного тракту мають слизову оболонку, яка складається з клітин, а клітини містять білок. Так-от, білок витримує максимальну температуру 42 градуси, якщо цей показник більший, білок денатурується ( зварюється ), клітина втрачає свої функції. Тому оптимальною є температура їжі та рідини, що їх ми споживаємо, не більш як 40 градусів.

             Якщо ж людина п’є чай майже одразу після його запарювання, він має температуру 80-85 градусів.  При контакті зі слизовою оболонкою така рідина спричиняє загибель клітин, що її вистеляють. А якщо вмирають поверхневі клітини, гаряча їжа викликає опіки нижніх тканин, мова йде про травматизацію всієї оболонки аж до м’язового шару.

             Часте вживання гарячого призводить до того, що рецептори втрачають свою здатність розпізнавати температуру. У результаті людина перестає відчувати, що їжа надто гаряча , відбувається регулярне травмування підслизового та м’язового шарів органів. А при регулярному повторені виникають рубцеві зміни ( як на тілі після рани ).

          

 

Тож які саме органи зазнають ушкодження ?

           Почнімо з язика -  через часті опіки потерпають смакові рецептори. У результаті людина може не відчувати смаку їжі ( може навіть не розрізняти зіпсовані продукти). Опіків зазнають гортань і задня стінка глотки, згодом розвивається  сухий кашель ( його дуже важко позбутися ), з’являється біль у горлі.

            Гаряча їжа та рідина опускаються через стравохід у шлунок. Тож виникають не лише опіки стравоходу, а й слизової оболонки шлунку, що призводить до появи опікових виразок ( до 5 – 6 см у діаметрі). А що частіше людина їсть чи п’є гаряче, то більше шансів на розвиток рубцевих змін.

           Але й це ще не все, бо травмуються різними шкідливими агентами навіть рубці. Мова, зокрема, про нікотин, канцерогени ( містяться у пересмажених жирах ), генномодифіковані продукти, харчові добавки й барвники, гормони ( нерідко є в м’ясі ) .

           Цей процес стає причиною неправильного поділу клітин, що провокує передраковий стан, а пізніше й розвиток раку.

            Крім того, при опіках слизової оболонки шлунка настає загибель клітин, котрі виробляють соляну кислоту (вона, зокрема, знезаражує їжу ). Це  може призвести до зниження кислотності , а також до порушення мікробної рівноваги ( адже їжа потрапляє в організм із великою кількістю інфекційних агентів, котрі за таких обставин отримують можливість розмноження ).

           А чи має значення , яка саме їжа потрапляє в організм у гарячому стані ?

           Звісно, приміром , гарячі вареники чи пампушки повільніше проходять через стравохід, тому більше травмують, аніж рідина.

          Є багато  випадків, коли стан здоров’я пацієнтів різко погіршився в результаті споживання такої їжі. Навіть у молодих людей , де ніби захисні сили для опірності достатні ,  розвивалися  великі  ( до 6 сантиметрів ) виразки шлунку з кровотечею через споживання надто гарячих вареників.

Часто жінки  обпікають  собі шлунок гарячими пиріжками, якими вони смакують  одразу ж зі сковорідки, коли їх смажать . Були випадки , коли  виникало  кілька виразок по 2- 5 сантиметрів.

        Тож бережіть себе , краще ще раз подути на їжу, зачекати, допоки вистигне напій, аніж  потім лікувати наслідки.

Лариса Павлик. 

"Добрий лікар" №7 (106) 3/04/2014 - ст.27 

 

 

Переглядів: 1202 | Додав: Admin | Теги: борщ, ожог, язик, рак, гаряча їжа, вареник, горячая пища, опік, стравохід, Пищевод | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту