Кажуть, велетні добрі. Якщо прикласти цей вислів до горіха
волоського (а це така ж часточка природи, як і людина), то зміст справджується
сповна. Так, природа наділила цього красеня великим багатством, і своїм
надбанням він щедро ділиться з людьми, як здоровими, так і страждальцями через
хвороби.
Горіхове зерно дає силу
Дієтологи оцінюють горіхове ядро як дуже поживний продукт: у
три рази поживніший від хліба, в десять - від молока і в тридцять - від свіжих
яблук. Так, плід горіха багатий на жирну олію (52-78%), білки (9-20%),
вуглеводи (13-20%), вітаміни С, Е, К, Р, солі заліза, кобальту, кальцію, йоду.
Отож горіхи - це їжа для дітей (їхні організми для процесу росту потребують
усіх зазначених хімічних речовин), хворих на анемію, на туберкульоз (вживати з
медом), післяопераційних, виснажених.
Ще одна чудова властивість горіха - чистити судини від
холестерину. А це профілактика атеросклерозу, гіпертензії, інших
серцево-судинних хвороб. І ще треба зауважити, що ядро горіха - ліки для хворих
з підвищеною кислотністю шлункового соку, їм щоденно бажано з'їдати 2-5 (10)
горіхів.
Горіхова настойка - проти десятків хвороб
Однак до стиглості плодів ще далеко, а початок липня - пора
заготівлі зелених плодів. Адже більшу лікувальну силу мають якраз нестиглі
плоди, зелені оплодні (шкаралупки) та листя. Листя славиться як чемпіон за
вмістом вітаміну С, в ньому багато каротину, вітамінів Р, групи В, а ще
флавоноїди (це речовини, які борються з вільними радикалами, що ушкоджують
клітини), мікроелементи. Ці ж речовини виявлено і в оплоднях.
Враховуючи багатий хімічний склад рослини, народна медицина
тих країн, де ростуть ці могутні дерева, здавна широко використовувала горіх на
всіх стадіях розвитку дерева.
Отож, на нашій батьківщині у Петрівку (до свята Петра, 12
липня) зривали нестиглі горіхи, щоб приготувати настойки. 30 плодів порізати
ножем (можна змолоти на млинку для м'яса), залити 1 л горілки, настояти 14 діб,
відцідити, вживати по 1 ст. л. тричі на день перед їдою у разі нестравності
шлунка, гіперацидного гастриту, болю в шлунку, виразкової хвороби шлунка (але
не кишечнику!). Настойкою добре змащувати герпесні висипання.
Світлана Ільїна, відомий український дієтолог, вважає, що
зеленими плодами горіха ефективно лікувати хворі бронхи. Вона пропонує такий
рецепт: банку з темного скла наповнити горіхами і залити горілкою. Витримати на
підвіконні на сонці 10 діб, настойку зберігати в темному прохолодному місці.
Вживати, додаючи по 1 ч. л. в теплий чи гарячий чай разом з 0,5 ч. л. меду.
Для лікування отиту (запалення у вусі) можна приготувати 10%
настойку нестиглих плодів на горілці, якою в разі потреби закапувати вухо по 5
крапель двічі на день.
Зелені горіхи консервують цукром (дрібно нарізати, скласти у
банку, пошарово пересипаючи цукром, настояти 20-30 діб). Дехто з натуропатів
вважає, що такі ліки мають бути в кожному домі, бо зарадити можуть принаймні за
50 випадків нездужання. Зокрема, вони зміцнюють імунітет (корисно вживати в
період міжсезоння, коли наближаються епідемії застудних захворювань, грипу),
поліпшать склад крові, функцію щитоподібної залози, нормалізують обмін речовин.
Спосіб вживання простий: додавати 0,5-1 ч. л. в будь-який фіточай тричі на день
впродовж 3-4 місяців.
У разі гіпертиреозу горіхи перемолоти на млинку для м'яса,
змішати з медом, порівну, вживати по 1 ст. л. тричі на день між їдою. Курс
лікування 3 місяці, через три місяці повторити.
Горіхове листя шкірні хвороби лікує
Листя горіха заготовляють, коли воно ще не досягло повного
розвитку, зазвичай це буває в травні-червні, однак і цієї пори ще не пізно.
Відщіпнувши від центрального черешка у суху погоду, як спаде роса, його
розкладають тонким шаром, часто перевертають.
Внутрішньо вживають настій (1-2 ст. л. залити 200 мл окропу,
як чай, настояти під кришкою до охолодження) по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
Народна медицина приписує настій у разі порушення травлення (понос),
нерегулярних місячних, внутрішніх кровотеч, хворим на атеросклероз судин
головного мозку, гастроентерит, туберкульоз легень. За наявності хвороб шкіри
та кісток, спричинених порушенням обміну речовин (псоріаз, екзема, золотуха,
вугри, фурункули, подагра, поліартрит), доцільно вживати всередину настій
горіха, а зовнішньо застосовувати місцеві та загальні ванни (400 г листя залити
окропом, настояти ніч, процідити, додати у ванну з температурою води 37-38°С,
тривалість процедури 15-25 хв).
Відвар листя (4-5 ст. л. кип'ятити 15 хв в 0,5 л води)
годиться для зовнішнього застосування як компреси, примочки, ванни за таких
хвороб: вугри, себорея, випадання волосся, псоріаз, атопічний дерматит, екзема;
як полоскання порожнини рота під час ангіни, стоматиту, різних запальних
захворювань у роті, кровотечі з ясен.
Горіхове листя використовують в практиці догляду за дітьми.
Якщо немовля погано спить, часто пітніє, має несправність шлунка та схильність
до нежитю і застуди (ознаки рахіту) або запалення, пухирці на шкірі, струпи на
голові, його доцільно купати 3-4 рази на тиждень у ванні з відваром листя
горіха. Листя (100 г) залити холодною водою на ніч, наступного дня підігріти і
вилити до купелі (температура води 37°С). Тривалість процедури 10 хв, після
цього маля треба покласти в постіль.
Дітям, які хворіють на рахіт, ексудативний діатез,
скрофульоз, мають збільшені лімфатичні залози, дають пити відвар листя (5 г
листя, 200 мл води) по 1 чайній чи десертній ложці (залежно від віку дитини)
тричі на день і купають у горіхових ваннах.
Тож, хай цього могутнього дерева бояться мікроби і бактерії,
а ми, люди, - шануймо і цінуймо його, не пропускаймо нагоди скористатися його
цілющою добротою.
Підготувала
Марина КУЛІШОВА.
|